torstai 1. heinäkuuta 2021

Yleisurheilun olympiarankingin muutos 23.6. - 1.7.

Tokion Olympialaisten tulosrajan tekoikkuna päättyi toissapäivänä. Monesti viimeisellä rajantekohetkellä tapahtuu rankingissa muutosta ja olympiarajoja rikotaan runsaasti. 

Tässä jutussa vertaillaan Tokion Olympialaisten yleisurheilun rankingtilanteen kehittymistä viimeisen viikon aikana. Ensimmäinen aineisto on hankittu World Athleticsin ”Road to Tokyo” sivuilta 23.6.. Toinen osa-aineisto on hankittu samalta sivulta aamupäivästä Suomen aikaa 1.7. Tarkoitus on analysoida rankingin urheilijasisällön muutosta näinä kahtena eri ajankohtana. 

Ensimmäisenä yleisanalyysina käsitellään kolmea urheilijaryhmää. Ensimmäiseen ryhmään luokitellaan ne urheilijat, jotka olivat rankingissa sisällä 23.6., mutta eivät 1.7. Toiseen ryhmään kuuluvat viimeisellä viikolla rankingiin sisään nousseet urheilijat. Kolmannessa ryhmässä ovat ”asemansa säilyttäneet”, eli urheilijat jotka olivat sisällä olympiarankingissa sekä 23.6. että 1.7.

Kuvassa 1 visualisoidaan muutos näinä kolmena ajanhetkenä: Kaikkiaan naiset ja miehet huomioiden noin 83 % urheilijoista olivat olympiarankingissa sisällä kummallakin ajanhetkellä. Olympiarankingiin sisälle päässeitä ja sieltä poistuneita oli likipitäen sama määrä – vajaa 9%. 


Kuva 1



Kuvassa 2 on visualisoitu sama ilmiö sukupuolijaoteltuna. Naisissa rankingissa on hieman suurempi vaihtuvuus verrattuna miehiin (yhteensä ~ 21% vs. 14 %), mutta isossa kuvassa jakaumat ovat samansuuntaisia.





Kuva 2



Viimeisenä osa-analyysina toteutetaan olympiapaikkojen maakohtainen muutosjakauma. Kuvassa 3 on visualisoitu maat, joilla on tapahtunut muutosta seuranta-aikojen välillä olympiapaikkojen määrässä. Positiivinen lukema tarkoittaa maita, joilla on rankingissa enempi urheilijoita 1.7. kuin 23.6. 

 

Eniten rankingissa positiivista muutosta on tapahtunut Espanjan kohdalla (7 urheilijaa). Myös Suomi 4 urheilijan muutoksella kuuluu viimeisen viikon nousijoiden kärkikastiin. Eniten ”tappiota” kokivat aineistovertailuissa Ranska (-10 paikkaa) ja Saksa (-7 paikkaa).* 




Kuva 3



Yhteenveto:

 

Tässä analyysissa tarkasteltiin yleisurheilun olympiarankingin vaihtuvuutta viimeisellä tuloksentekoviikolla. ”Stabiileja tapauksia” oli noin 80% urheilijoista – hyvinkin suuri osa urheilijoista on siis tehnyt olympiapaikkaan oikeuttavat näyttönsä jo hyvissä ajoin ennen tuloksentekoikkunan umpeutumista. 

 

1.7. aineistossa on huomioitava, että kyseessä ei ollut WA:n julkaisema ”final standards” lista. Myös maakohtaisilla ilmoittautumisajankohtien eroilla saattoi olla vaikutusta jakaumiin – esimerkiksi miesten keihään ranking 2. (23.6.) Viron Magnus Kirt puuttui kokonaan 1.7. listalta (loukkaantuminen, jonka takia olympialaiset jää väliin). Täten jälkimmäisessä aineistossa saattaa olla ”ei-urheilullisin” perustein nousua tehneitä urheilijoita. Kyseistä ilmoittamisajankohdan kokonaisvaikutusta aineiston luotettavuuteen on toisaalta vaikea arvioida. Lisäksi ”putoajien” (23.6. sisällä, 1.7. ulkona) listalla on paljon rankingissa sisällä olleita venäläisiä urheilijoita, jotka eivät saa kilpailla Tokion olympialaisissa, mikä osaltaan vinouttaa muutosjakaumia.    

 

 

 

* Teknisesti tappiota koki myös Venäjä (-26 paikkaa), mutta kyseisen maan urheilijoista harva pääsee kilpailemaan Olympialaisissa.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kalevan kisojen sijoitussiirtymät 2018-2021

Ensi viikonloppuna kilpaillaan yleisurheilun suomenmestaruuksista Joensuun Kalevan kisoissa . Tässä jutussa tehdään katsaus 2018-2020 Kaleva...